Projects

Condos & Offices
1035 West VanBuren180 Wells Avenue225 Davisville Landscape Revitalization2950 N Sheridan400 Wellington Condo500 Totten Pond Road at CityPoint616 Lofts on Monroe66 Water StreetAssembly RowBalliol CondominiumsBank of Canada – Head Office, OttawaBishops Place West HartfordCasa QueretaroCenter Point Business ParkChicago Marriott NapervilleCleveland Ohio Transportation Authority COTAContinental Towers in ChicagoEast Side Bond Condominium ComplexEdge ApartmentsErie Federal Credit UnionErnst & YoungFairmont HotelFashion House CondominiumFirst Mercury Financial CorporationFlats on VineFuseGrafton LumberyardGTECH World HeadquartersHalifax Central Library, Halifax, Nova ScotiaHolland Energy ParkHubbard CondominiumHudson Valley Office ComplexHullmark Condominium Roof DeckHullmark PlazaHutchinson Metro CentreHyatt Regency ChicagoInnovation DriveLoews Hotel EntranceMetal Craft / SCAG Power EquipmentNathan Phillips Square Podium Roof GardenOakbrook Business ParkOcean 650 ApartmentsOffice Building roof deckOne FederalPark at United Steel WorkersParkway CenterPier 4Regent Park – Block 25 BRiverside PlazaRoosevelt Collection ParketteServiam Gardens Senior ApartmentSidney Research CampusTelus Tower & Union PlazaThe 6thThe FoundryThe Milan CondominiumsThe Preserve, OakvilleThe TremontThird District Police StationToronto City HallTrump Parc StamfordUnited Nations HeadquartersUptown Alleyway & MOCAValassisVoke LoftsWaterloo Region Courthouse, Waterloo, OntarioWestage TowersWhitby City Hall

Nathan Phillips Square Podium Roof Garden

Nathan Phillips Square Podium Roof Garden

PLANT Architect Inc. and Perkins + Will Canada in joint venture, with Hoerr Schaudt Landscape Architects and Adrian Blackwell Urban Projects

Toronto, ON

This award-winning project transforms the Podium at Toronto City Hall into the largest publicly accessible green-roof garden in Canada. It fulfills the original potential of Viljo Revell’s iconic 1965 design by creating a lush metropolitan haven that supports lingering, strolling, gathering, and ceremony. Inspired by Paul Klee’s Polyphony  (1932), the garden features a complex mosaic of sedum species inter-planted with grasses, alliums, and bulbs that respond to shade and wind conditions created by the surrounding towers. The colors of the plantings progress from bright yellows and oranges in the SW to deep reds and purples in the NE. Although the initial garden layout was designed to appear rigidly geometric, the plants were carefully selected to grow over time into a more Fauvist set of drifts. The project also comprises a sparkling black granite-paved courtyard, perimeter walk with panoramic views of the city, and a large, raised tree planter that provides shade and seating. The black granite pavers are Series 3000® Black Granite 200 x 200 x 60mm. The garden and its public gathering areas narrate the site’s robust building forms, prompting visitors to experience this modernist landmark year-round.