Park of Reflection: A Living Tribute to all of Canada’s Ill and Injured Uniformed Service Personnel and their Families

Park of Reflection: A Living Tribute to all of Canada’s Ill and Injured Uniformed Service Personnel and their Families

Henry Kortekaas & Associates Inc.

Ontario

The Park of Reflection is located in Cullen Central Park, Whitby, Ontario. Henry Kortekaas & Assoiciates Inc. worked with Daimian Boyne of Wounded Warriors Canada to bring his idea to life. The park’s design symbolizes the service personnel’s journey back to health and back into the community. It represents the sacrifices of the few for the many. The concept of the healing garden has been incorporated into the design to achieve a serene, accessible garden. The garden, in conjunction with the Unilock entrance feature, labyrinth pavers, Sonoma Stone seating and retaining wall can be interpreted as a path back to wellness. It acts as a powerful pattern to restore calmness and balance to one’s consciousness and to help the service personnel move forward.

The entry feature is made up of two pillars built from Brussels Block Half Stone with Copthorne insert, topped with a Corten Steel archway. The labyrinth path is made of Series 3000 Ice Grey 300 x 300 x 70mm and 150 x 150 x 70mm, having a border of Series 3000 Black Granite 150 x 150 x 70mm, all laid on a concrete base. The Ice Grey is also used for the dedication stones, which identify the wounded service personnel and their service record. The 5 levels of amphitheater seating are constructed of Sonoma Stone with Series 3000 Ice Grey stone as inset. The east facing, 3 metre high retaining wall is also constructed out of Sonoma Stone.